lørdag 19. mars 2011

Nattevåk og søken etter tomhet

Og jeg som alltid har ment at jeg er i overkant sosial...

Befinner meg nå på loftet alene med en PC midt i natten, og prøver å finne noe jeg kan fordrive tiden med for å tømme hodet. Alle i familien sover.

Dette med søvn er blitt en skiftordning. I vår familie fokuserer vi på å få nok søvn. Vi vet hvor stor betydning det har for helse og velvære. Og nå, med en liten en som sover og våkner til alle døgnets tider, er jakten på søvn blitt en av familiens hovedbeskjeftigelser. I dag hadde jeg en vellykket søvnøkt fra 16-20 etter en travel dag og kort natt. Så tok samboeren over senga med minstemann... og ble der, mens jeg og eldste satt under teppet i sofaen og hadde fredagskos med film, avocado, wraps, juice og hjemmebakt knekkebrød med ost. Før jeg masserte ham i seng altfor seint. Så i morgen skal vi sove til vi våkner.

Men her sitter jeg nå, da. Jeg er fullstendig klar over at jeg skulle vært i seng. Og jeg er ikke i overkant våken, det er ikke det heller. Kroppen durer faktisk av langvarig mangel på søvn. Jeg leter rundt på PC'en: på web'en: Facebook: er det noen spennende nye bilder, artige lydklipp, videoer? Noe jeg kan kommentere for å holde kontakten og kanskje få svar? (Det er jo nesten som å invitere dem hjem og sitte og skravle, bare at det tar litt lenger tid å få svar) Dagbladet.no: Noe nytt om Libya? Japan? Forskning på barn og helse? Jepp, fikk lagt ut noen linker om overmedisinering på ADHD, håper på noen kommentarer fra fjern og nær der. Sjekker mailen for 3. gang, og jammen detter det inn en ny mail hver gang, nyhetsbrev, stort sett på denne tiden av døgnet.

Hvorfor reiser jeg meg ikke opp og går ned to etasjer, pusser tennene, tar ut linsene, (som faktisk begynner å svi litt etter å ha sittet på siden kl 05:40, da jeg sto opp for å komme meg på spinningtime med ABB på Bryn) tisser, tar på pysjen og legger meg? HVOR skal jeg legge meg? I den myke dobbeltsenga med en varm mann, men risiko for å bli vekket 3-4 ganger av minsten i natt? Eller på den litt hardere gjestesenga på gjesterommet med mer sammenhengende søvn? Det er altfor mange ting å ta stilling til. Bedre å bli her. Treghetsloven virker. "Enhver masse vil forbli der den er dersom den ikke blir påvirket av en ytre kraft" (Fritt etter Newton)

Om ikke lenge våkner nok minsten og tvinger meg ned likevel... det er som regel slik jeg kommer meg i seng. Så kanskje jeg skal være litt føre var i dag og iallfall ha gjort unna kveldsstellet?

Deilig med stillhet. Deilig med tid helt for meg selv.

Jeg er ikke alltid her oppe. Noen ganger ligger jeg i sofaen og leser en Jesper Juul-bok til langt på natt. Eller Marshall Rosenberg. Det går i slikt om dagen. Føler suget etter å integrere ting som kan gjøre hverdagskommunikasjonen til en lek. BARE være forståelsesfull og resultatorientert, ALDRI bli irritert og sint. Det er jo bortkastet tid, det vet vi alle.

Men nå... Jeg mistenker at klokka nærmer seg 02:30... Jepp. Det er en slags grense. Når klokka kryper mot 02:30, så begynner kroppen virkelig å si stopp. Det begynner å sitre langs nesen, nakken begynner å verke, hodet stopper å virke... Det er da jeg bare MÅ legge meg. Og dit har jeg visst kommet akkurat nå. OK, sees i morra! :-) Natta!